Cade
Juniperus oxycedrus
Cupressaceae
Àutri noum : Genèbre-cade, Cade-genèbre, Chai-blanc.
Nom en français : Genévrier oxycèdre.
Descripcioun :Lou cade se destrio eisa de soun cousin de garrigo, lou mourven, qu'a ges de fueio pougnènto. Un pau mai aut en mountagno se pòu rescountra lou genèbre, qu'en mai pougne mai, a uno souleto ligno blanco sus lou dessubre di fueio (lou cade n'a dos).
Usanço :Lou cade èi proun couneigu pèr soun òli que sèr pèr sougna li bèsti (pèr eisèmple li pougnaduro di tavan o lis esclop). Pèr acò faire, acampa de branco fresco, li faire crema d'un bout e reculi l'òli que s'escoulo de l'autre. A passa tèms dins d'ùni relarg, l'òli èro producho dins de four dins li champ. Lou bos de cade èi di mai dur.
Port : Aubret
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : aguio escaumo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Juniperus
Famiho : Cupressaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Tepiero seco
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Juniperus oxycedrus L., 1753
Moulin-de-prat
Leontodon hispidus subsp. hispidus
Asteraceae Compositae
Autre noum : Mounge.
Nom en français : Liondent hispide.
Descripcioun :Lou moulin-de-prat es uno planto renadivo emé de racino que parton sus lou coustat. Si fueio soun quàsi entiero e sènso pecou. La subsp. hispidus èi la mai coumuno, si fueio soun gaire penado. La subsp. hyoseroides emé de fueio pu prefoudamen descoupado, se n'en destrìo subretout que trachis sus lis esboudèu. Coumpara emé la subsp. hyoseroides.
Usanço :Li fueio, emai siegon pas di mai goustouso, soun manjadisso crudo o cuecho. Li racino podon servi en plaço dóu cafè .
Port : Erbo
Taio : 5 à 60 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Leontodon
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 1,5 à 2 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2700 m
Aparado : Noun
Abriéu à óutobre
Liò : Prado umido
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à Aupen
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Leontodon hispidus subsp. hispidus L., 1753